Avrupa’da En Sevilen Lezzet Çikolatalı Donut'ı Mutfağımızda Nasıl Yaparız?

Avrupa’da kahvaltılarda genellikle Donut tüketiliyor. Türkçe
’ye “çörek” olarak çevirebileceğimiz bu tat bizim yumurtalı, sucuklu, menemenli ve bol börekli kahvaltımızın yerini tutmayacak olsa da beş çayında misafirlerimizle bize eşlik edecek en tatlı lezzetlerden olabilir. Görünümü itibarıyla insanda “beni ye!” isteği uyandıran bu tatlının birçok çeşidi mevcut olup, çok şekerli olmasından dolayı dikkatli yenilmesi gerekir. Verdiğimiz bu tarifi bir kere denedikten sonra bunu başarabilmeniz ne kadar kolay olur? Mutfağınızda denediğinizde siz karar verin! Misafirlerinize ikram ettiğinizde tarifini merakla soracakları bu farklı lezzetin en pratik yapılışını sizler için hazırladık.

Malzemeler:
50 ml ılık su
300 ml ılık süt
Yarım çay kaşığı tuz
42 gr yaş maya
125 gr toz şeker
80 gr eritilmiş ılık tereyağı
2 paket vanilya
2 yumurta
750 gr un (kulak memesi kıvamında)
Üzeri için: Sütlü veya beyaz kuvertür çikolata
Üzerine serpmek için renkli şekerler veya pudra şekeri

Nasıl Yapılır?
-Yumurta, margarin, ılık süt, su, şeker ve maya yoğurma kabına alınır.
-Birbirine iyice karıştırdıktan sonra kalan malzemeler eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur.
-Hamurun üzeri örtülüp sıcak bir ortamda 20 dakika mayalanması için bekletilir.
-Mayası daha öncede gelebilir o zaman daha erken açma işlemine başlanabilir, hamurun altına ve üzerine un serpilerek merdane veya oklava ile 1,5 cm kalınlığında açılır.
-Daha sonra ağzı geniş bir bardak ile kesilir ortası ise küçük içecek kapakları boyutunda bir şeyle pratik bir şekilde kesilebilir.
-Tüm hamur bu şekilde yapıldıktan sonra yağlı kağıtın üzerine alınarak kestiğimiz parçalar 15 dakika bekletilerek mayasının gelmesi sağlanır.
-Mayası gelen hamur iyice kızdırılmış yağda her iki tarafı da eşit şekilde yakmadan kızartılır.
-Güzelce kızaran donutlar daha sonra fazla yağını çekmesi için mutfak kâğıdı serilmiş bir tepsiye alınır, burada iyice soğutulur ve dinlendirilir.
-En son benmari eritilmiş çikolataya tek taraflı batırılır ve renkli şekerlerle süslenir.
-Üzerinin çikolatası kuruduktan sonra servis yapılabilir ayrıca oda ısısında soğutmaya dikkat edilmeli, hiçbir şekilde bekletilmemeli ve taze olarak tüketilmelidir.
-Mutluluk veren bu tarifle, size ve sevdiklerinize şimdiden afiyet şeker olsun!

Pratik Bilgiler