Balık Pişirmenin Püf Noktaları

Denizlerimizin kuzusu balıklar
sofralarımızda yerini almaya başlıyor.

Eylül’ün ilk gününde “vira bismillah” diyen balıkçılar
denizlere açıldılar ve sezonun ilk balıklarını tuttular. Kızartma, buğulama, ızgara,
fırında derken zengin çeşitler menülerimizi süslüyor. Balığın yanına ne gider derseniz
salata ve çorba mutlaka olmalı.

Balığın tazesini seçmek ve lezzetiyle
pişirmek ustalık ister.

“Taze balık nasıl seçilir?” diye sorarsanız:

Taze balığın pulları pırıl pırıl
olur. Gözleri canlı ve keskindir. Solungaçları bayrak kırmızısıdır. Pulları
deriye yapışık ve düzenli, eti sıkı, derisi gergindir. Taze balığın karnına
dokunduğunuzda büzülme olmaz. Havaya kaldırdığınızda düz durur. Taze balık
kokusuzdur, pişerken kuyruğu yukarı doğru kalkar. Kılçığı kolaylıkla çıkar.

Balık nasıl kızartılır?

Temizlenen balıklar soğuk ve duru
suda yıkandıktan sonra kuruması beklenir. Tuzu eklenir. Mısır ununa bulanır.  Tavayla buluşmaya hazırdır.

Tavaya konan yağın kızgın olması
beklenir. Aksi takdirde yağı çeken balıkların etleri gevşer, sindirimi zorlaşır
ve lezzeti kaybolur.

Balık orta kıvamda pişirilmelidir.
İç kısımları kırmızı kalmamalı, çok pişip besin değerini
kaybetmemelidir. Kağıt havlu serili bir tabağa alınan balık hemen fazla yağını bırakır.
Vakit kaybetmeden servis edilmelidir.


Kızartma yağı sadece bir kez
kullanılmalı ve balık kısık ateşte pişirilmelidir.

Şimdiden afiyet olsun

Pratik Bilgiler