Binlerce Yıl Öncesinden Mutfaklarımıza Ezogelin Çorbası

Geçmişi binlerce yıl
öncesine dayanan yemeklerin öyküsü her zaman bize etkileyici gelmiştir.

Ezogelin çorbası da
binlik çorbalardan biridir. Hazırlaması kolay, besleyici ve lezzetiyle hiçbir
zaman hayır diyemeyeceğimiz bu tarifin hikayesini sizin için araştırdık.

Ezogelin çorbasının
tarihi Gaziantep’in Dokuzyol köyünden Suriye’ye uzanan güzel mi güzel Ezo Geli’nin
hikayesine dayanır. Ezo gelin tüm yaşadıklarını yaptığı çorbasına katmıştır. Yoksul
hayatında bulabildiklerini acısı, vatan ve yakınlarına duyduğu özlem, kaygıları,
umudu ve mutluluklarıyla birleştirmiştir.

<b>Mercimek çorbasıyla her daim yarış halinde olan
ezogelin çorbası tarifi için malzemeler:</b>

1 su bardağı kırmızı
mercimek

Yarım kahve fincanı
pirinç

1 kahve fincanı bulgur


1 adet orta boy soğan

2 diş sarımsak

2-3 yemek kaşığı
margarin veya tereyağı

7 su bardağı su

Tuz

Meyanesi için:

1 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı un

1 tatlı kaşığı kırmızı
biber

1 tatlı kaşığı nane

2 yemek kaşığı sıvıyağ

2 su bardağı su

<b>Hazırlanışı:</b>

Küçük küçük
doğradığınız soğan ve sarımsağı kızdırılmış margarine ekleyerek hafifçe pembeleşinceye
kadar kavurun. Soğana mercimek, bulgur ve pirinci ekleyerek 1 dk daha kavurun.

Tuz ve 7 su bardağı suyu
katıp orta ateşte kaynamaya bırakın. Daha büyük bir tencereye sıvıyağı koyun.
Üzerine unu ekleyerek kavurun. Kavurduğunuz una salçayı ekleyip 1 dk daha
kavurun.

Baharatları ekleyerek
karıştırın ve 2 su bardağı kadar sıcak suyu ekleyerek topak olmaması için karıştırmayı
sürdürün.

Pişip yumuşayan diğer
tenceredeki bakliyatları suyuyla beraber hazırladığınız unlu suya ilave edin ve
karıştırın.

1 taşım kaynatıp
ocaktan alın. Damak lezzetinize göre kavrulmuş yağ ve pul biber ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun

<span><b>Şefin önerisi:</b> Taneli bir çorba içmek istemiyorsanız çorbayı
blenderdan geçirdikten sonra servis edin.</span>

Pratik Bilgiler