Ev Yapımı İzmir Boyozu Tarifi

İzmir’in ünlü boyozunun tarihi 1492
yılına kadar gider. İspanya’dan kovulan Sefarad toplumunun beraberinde İzmir
mutfağına getirdiği söylenir boyozu.

Boyoz mayasız hamurdan yapılan evde
hazırlayabileceğiniz bir börek çeşididir. Damak zevkinize göre sade, peynirli, tahinli,
ıspanaklı, patatesli, kıymalı ya da kabaklı boyozlar hazırlayabilirsiniz. Sıcak
boyozlar katı yumurta eşliğinde daha lezzetli olur.

<b>Malzemeler:</b>

10 adet boyoz için;

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı şeker

500 gram un

3/4 su bardağı ayçiçek yağı (zeytinyağı
da olabilir)

<b>Hazırlanışı:</b>

Elediğiniz unu derin bir
karıştırma kabı ya da mutfak tezgahı üzerine alın. Şeker ve tuz kattığınız una
azar azar ılık su ekleyerek hamuru yoğurun. 500 gram un için yaklaşık 250 ml.
ılık su yeterli olur. 10-15 dakika kadar hamuru sürekli yoğurun.

Hamurun kıvamı kulak memesi
yumuşaklığından biraz daha sert olsun. Hamurun üzerini streç filmle kaplayıp oda
sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin.

Hamuru rulo şeklinde açıp ceviz
büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Bezelerin üzerini nemli bir bezle örtüp oda
sıcaklığında 20 dakika kadar daha bekletin.

Dinlenen hamurları merdane
yardımıyla yuvarlak şekilde açın. Üzerlerini ayçiçek yağıyla yağladığınız
hamurları, üst üste koyduktan sonra olabildiğince ince açın.

Bu yağlı hamur katlarını, zarf
şeklinde katlayıp rulo şeklinde sarın. Bu ruloları oda sıcaklığında 20 dakika daha
bekletin.

Fırını 200 derecede önceden
ısıtın. Fırın tepsisinin üzerini yağlı kağıtla kaplayın. Hazırladığınız
hamurdan 3-4 cm. büyüklüğünde hamur parçaları kesin. Elinizde hafifçe
yuvarladığınız hamur parçalarının orta kısımlarına başparmağınızla bastırdıktan
sonra fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.

Fırının orta katında üzerleri
kızarana kadar pişirin. Boyozları sıcak olarak bekletmeden servis edin.

<b>Şefin önerisi:</b>

Hamuru dinlendirme sürelerine sadık
kalın ve bolca yağladığınız hamurları mermer bir tezgah üzerinde olabildiğince
ince açın.

Pratik Bilgiler