Evimizin Bereketi Aşure

Senede bir kere evimizi lezzetlendirdiğimiz
aşurenin doğuş hikayesini bilmeyen yoktur. Yine de anmadan geçmeyelim. Nuh'un
gemisi büyük tufan dinip Ağrı Dağı'na oturunca gemidekiler Allah'a şükretmek
için kutlama yapmak isterler. Yiyecek olarak ellerinde ne kaldıysa hepsini bir
araya getirip bir yemek hazırlarlar ve böylece aşure ortaya çıkar.

 

Aşure yapımı zor olması sebebiyle genelde
kaçındığımız bir tatlıdır. Aşağıdaki pratik aşure tarifiyle bu korkunuzu
yeneceksiniz.

 

<b>Malzemeler:</b>

2,5 su bardağı şeker

2 su bardağı aşurelik buğday

1/2 su bardağı sarı üzüm

1/2 su bardağı nohut

5-6 adet kuru kayısı

1/2 su bardağı kuru fasulye

8-10 su bardağı kaynamış su

<b>Hazırlanışı:</b>

Bir gece önceden buğdayı iyice yıkayıp bir taşım kaynatın. Üstündeki
köpüğünü alıp kaynamış suyun içinde bir gece bekletin. Nohutu ve kuru fasulyeyi
de ayrı kaplarda su içinde bekletin. Kayısı, incir, sarı üzüm ve kuru üzümleri
ayrı kaplar içinde ıslatıp bekletin.

Nohutu, kuru fasulyeyi ve buğdayı ayrı kaplarda haşlayın. Kayısı ve inciri
kesip üzümü de ayrı kaplarda bir taşım kaynatarak haşlayın. Nohut ve kuru
fasulyeyi kaynattıktan sonra kabuklarını çıkarın. Buğday yumuşayınca nohutu ve
kuru fasulyeyi ekleyip hepsini pişireceğiniz büyüklükte bir tencereye alın.

8-10 bardak kaynamış suyu, yaklaşık 3-4 parmak üstünü geçecek kadar buğdayın
üstüne ekleyin ve kısık ateşte 30-45 dakika arası pişirin. Yıkanmış ve
haşlanmış kuru meyvelerin suyunu süzüp keserek aşurenin içine atın.

Şekeri eklemeden önce tadına bakıp istediğiniz miktarda ekleyin. Tercihen
2,5 su bardağı şekeri karıştırarak iyice yedirin. Şeker tamamen eriyince ve
aşurenin kıvamı koyulaşınca ateşten alın. Aşureyi ılıyınca kaselere paylaştırın.
Dibine çökmemesi için soğuyunca süsleyin. Aşurelerin üstüne önce tarçın serpin,
sonra fındık, tuzsuz badem, ceviz, dolmalık fıstık, nar taneleri ve kuş üzümünü
ekleyin. Fıstığın yeşili,
kayısının en turuncusu, nar tanelerinin en kırmızısının aşurenin üzerine
gelmesine dikkat edin.

Aşurenin lezzeti ılıkken en üst
seviyededir. Soğuduğunda muhallebi tadına yakınlaşır. Doğal malzemelerden
yapıldığı için buzdolabında saklanmalı ve fazla bekletilmemelidir.

Afiyet olsun

<span><b>Şefin önerisi:</b> Dibi tutmaması için aşurenin sık sık
karıştırılması gerekir. Kuru baklagilleri ayrı ayrı kaplarda pişirilirse
bulanık bir görüntü oluşmaz. Ağır ateşte kaynatılması yorucu olsa da hem sunum
hem de lezzet açısından en doğru sonucu verir. Kettle veya çaydanlıkta sürekli
sıcak su bulundurursanız koyulaştıkça fazladan su eklemeniz rahat olur.
Ilıdıktan sonra süslerseniz malzemeler dibe çökmez.</span>

Pratik Bilgiler