Fransızların En Harika İcadı Kruvasan

<span>Fransızların ulusal çöreği
nedir diye sorsanız çoğunluğu croissant diye yazdıkları kruvasanı
söyleyecektir. Paris'te sabah kahvaltısı veren bir mekanın önünden geçerken fırından
yeni çıkan kruvasan ve taze çekilmiş kahve kokusuna mutlaka denk gelirsiniz. Fransızlar
için sabah keyfi, çanak büyüklüğünde bir fincan sütlü kahveye batırılarak yenen
hilal şeklinde, tereyağlı taptaze kruvasanlar diyebiliriz. Yalnız kruvasan
bilinenin aksine ilk kez Viyana'da ortaya çıkmıştır.<span><br>
</span><b>Malzemeler:</b></span>

500 gr un (4,5 su
bardağı)

Yarım paket yaş maya
(21 gram)

50 gr margarin (1/5 paket)

1 su bardağı ılık süt

2 tatlı kaşığı toz
şeker

2 adet yumurta

2 çay kaşığı tuz

Yarım paket margarin
(hamurun arasına sürmek için)

1 adet yumurta sarısı
(kruvasanların üzerine sürmek için)

<i>Hamur mayalama:</i>

Öncelikle sütü ısıtın.
Fazla kaynamasın. Sütü ısıttığınız kaba mayayı ve şekeri katıp eriyene kadar
karıştırın.

Unun tamamını geniş
bir yoğurma kabına alın. Ortasını çukur olacak şekilde açın ve hazırladığınız
mayayı katarak 10 dk kadar bekleyin. Geri kalan tüm hamur malzemesini yoğurma
kabına ekleyerek kaba yapışmayan bir hamur oluncaya kadar yoğurun.

Kabın üzerini streç
film ile kapatıp ılık bir yerde yarım saat dinlenmeye bırakın. Hamur iki katına
çıktıysa mayalama işlemi bitti demektir.

<b>Kruvasan yapımı:</b>

Mayalamadan sonra
hamuru hafif unlanmış tezgaha koyun ve 1,5 cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde
açın.

Hamurun yüzeyini üç
parça gibi düşünün, sağ ve sol taraflara 50 gr margarini elinizle sürün ve bu
parçaları ortada birleştirin.

Bu işlemi yaptıktan
sonra hamuru bir kaba alın, üzerini streç film ile kaplayıp dolapta 10 dk
dinlendirin.

Aynı işlemi 2 kez daha
tekrarlayın (hamuru açma, katlama ve dolapta dinlendirme)

Hamuru son kez
unlanmış tezgaha alarak yarım cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın.

25-30 cm boyunda ve
taban kenarı en az 10 cm olan üçgenler halinde hamuru kesin.

Geniş kenardan
başlayarak hamuru yuvarlayın.

Hamurları yağlı kağıt
serilmiş fırın tepsisine dizin. 10 dk kadar dinlendirdikten sonra üzerlerine 1
adet yumurta sarısı sürerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15
dk pişirin.

Kruvasanlarınızı çikolata, krem peynir, reçel veya fıstık
ezmesi ile servis edebilirsiniz.

&nbsp;

Afiyet olsun

<span>Puf puf bir kruvasan için şefin önerisi:<span><br>
</span>Kruvasanın kat kat olmasını
sağlayan hamurunun fazla yağlı olmasıdır. Hamur ne kadar iyi mayalanırsa
kruvasan o kadar yumuşak olur.</span>

Kruvasan yaparken bütün malzemelerin taze olmasına dikkat
edin. Hamuru mayalayacağınız mekan mümkün olduğunca sıcak olmalıdır.

Bir restorana veya cafeye gittiğimizde yabancı isimli yemeklerin olduğu
bir menü ile karşılaşınca ufaktan sıkılır ve strese gireriz. Sipariş verirken
zor okunan isimlerin azizliğine uğramaktan çekiniriz.

Bu tarz yemekler genellikle şık
mekanlarda karşınıza çıkar. Kaliteli ortamı ve enfes tatları ile sizi büyüleyen
bu restoranların keyfini tam anlamıyla çıkarmak istiyorsanız yazımızı mutlaka
okuyun.&nbsp;

Pratik Bilgiler