Gıda Zehirlenmesi

Gıda Zehirlenmesi
Gıda maddelerinin bozulma belirtileri farklılık gösterir. Bazı gıdalar bozulduğunda sağlık açısından risk taşır.
Süt: Ahır, balık ve sabun kokusu taşıyan, acı, ekşi, yanık tatlı, mavi-sarı, kırmızı renk almaya başlayan, sünme ve köpürme oluşan sütler bozulmaya uğramış demektir.
Peynir: Tadı acılaşan, aşırı delikli, süngerimsi yapıya sahip olan, renk değişimine uğrayan peynirler bozulmuş demektir.
Tereyağı: Acı ve ekşi tadı olan, kötü kokmaya başlayan, siyah, mavi-siyah, pembe, kırmızı, mavi ve yeşil renklerde katmanlar oluşan tereyağı bozulmuştur.
Yoğurt: Tadı ekşiyen ve köpürmeye başlayan yoğurt tazeliğini yitirmiştir.
Et: Dış yüzeyi yapışkanlaşmış, renginde bozulmalar oluşmuş, kokuşan, toprak kokusu vermeye başlayan, ekşimiş etlerde bozulma başlamıştır.
Salam-sosis-sucuk: Yapışkan tabaka oluşumu, ekşime, yeşil renge dönme ve kokuşma gibi belirtiler bozulmaya işarettir.
Balık ve kabuklu deniz hayvanları: Kötü koku, küflü tat ve koku, renk bozulmaları ve ekşime belirtileri görülen deniz mahsulü bozuktur.
Yumurta: Akı yeşilimsi renk almaya başlayan, sarısında siyah renkli noktalar görülen, kırmızı-pembe renkli çürümüş kısımları olan, küf kokusu ve kötü koku yayan yumurta tazeliğini kaybetmiştir.
Taze sebzeler: Çürüme, yapışkanlık ve ekşime belirtileri içeren sebzeyi kullanmayın.
Meyveler: Meyvelerde meydana gelen çeşitli renklerde çürümeler bozulma belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ekmek: Küf kokusu, renk değiştirme, yer yer küflü bölgeler bozuk ekmek belirtisidir.
Reçel, marmelat: Ekşime ve köpürme görülüyorsa bu durum bozulmayı ifade eder.
Konserve gıdalar: Ekşi ve acı, asidik kötü kokular yayan, rengi kararmış ve ambalaj kapağı şişmiş konserveleri kullanmaktan kaçının.
Bira, şarap ve turşu gibi fermente gıdalar: Tadı acılaşan, rengi kararan ve kötü kokan fermente gıdalar bozuktur.
Gıdaların bozulmasını alacağımız birkaç basit önlem ile engelleyebiliriz.
• Peynirler buzdolabının 2. rafında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir.
• Açılmış krem peynirler buzdolabında 2 hafta, sert olanlar (kaşar, çerkez) 3-4 hafta saklanabilir.
• Çeçil yaşken ağzı kapalı naylon torbada tutulmamalıdır. Tutulacaksa tuzlanmalıdır.
• Gravyer büyük tekerden dilimlendikten sonra saklama süresi kısalır, kaşara oranla daha çabuk acır ve bozulur, bu yüzden streç filmlere sarılarak buzdolabında saklanmalıdır.
• Kuru yemişler ağzı iyice kapalı plastik torbalara konularak buzdolabında 4 aya kadar saklanabilir.
• Yiyecekler daima ağzı kapalı veya streç filme sarılı olarak buzdolabında saklanır.
• Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyabilirsiniz.

Pratik Bilgiler