Mıhlama Nasıl Yapılır?

Mıhlama kuymak olarak da bilinir.
Karadeniz yöresine özgü bir tariftir.

Mıhlamayı mısır unu kullanarak da
yapabilirsiniz. Mıhlamanın Çamlıhemşin’de özel bir peyniri bile vardır. Fakat güzel
mıhlama yapmak için Çamlıhemşin’e kadar gitmenize gerek yok. Kaliteli taze
kaşardan da gayet güzel mıhlama oluyor.

Taze kaşarı doğrayalım ve derince
bir kaba koyup üzerine kaynar su dökelim. Diğer tarafta sahanda bolca tereyağı
eritelim. Tereyağını eritirken yağı sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin. Köpüğü
incelip yağ hafifçe kızarmalıdır. Bu şekilde tereyağının kokusu iyice ortaya
çıkar ve daha çok lezzetli olur.

Yağı uygun şekilde erittikten
sonra suyu süzülen peynirleri sahana ekleyelim. Sahanın altını kısalım. Kısık
ateşte ara sıra karıştırarak peynirlerin tamamen erimesini sağlayalım. Peynir
tuzsuz ise biraz tuz katabilirsiniz. Peynir tamamen eridiğinde sahanın altını
tam açalım ve biraz daha peynirlerin altının kızarmasını sağlayalım. Sahanında servis yapın ki lezzeti kaybolmasın. Ekmek bana bana afiyetle yiyin.

Pratik Bilgiler