Okunuşu Zor Lezzeti Sınırları Zorlayan 20 Yemek

Bir restorana veya cafeye gittiğimizde yabancı isimli yemeklerin olduğu
bir menü ile karşılaşınca ufaktan sıkılır ve strese gireriz. Sipariş verirken
zor okunan isimlerin azizliğine uğramaktan çekiniriz.

Bu tarz yemekler genellikle şık
mekanlarda karşınıza çıkar. Kaliteli ortamı ve enfes tatları ile sizi büyüleyen
bu restoranların keyfini tam anlamıyla çıkarmak istiyorsanız yazımızı mutlaka
okuyun.

Fajita: Meksika mutfağının en güzeli fajita,
fahita olarak okunur. Et, soğan ve farklı dolmalık
biberlerle pişirilen bu yemek sos olarak avokado sosu, salsa sosu veya kremalı
sos ile servis edilir.

Tortilla: Genellikle fajitanın yanında servis edilen tortilla, tortiya olarak okunur. Size incecik hamurun ne kadar lezzetli olabileceğini gösterir.   

Cordon Bleu: Kordon blö olarak okunan cordon bleu
aslında schinitzelin ta kendisidir. Arasında Gravyer peyniri ve jambon, ince
dövülmüş aromatik bir et düşünün. Lezzetten deliye döneceksiniz.


Ravioli: 
Ravyoli olarak
okunan ravioli, İtalyan mantısı olarak bilinir. Bizim mantımızdan farkı kare olarak
hazırlanması ve içine peynir harcı konulmasıdır. Sunumda şekilciyim diyorsanız
deneyin.

Focaccia:
Pizzanın atası diyebileceğimiz focaccia, fokaça diye
okunur. İtalyanların bize armağanı gibi görünen bu lezzet aslında Yunan
mutfağına aittir.

Gnocchi: Gnocchi, niyokki
olarak okunan küçük mantımsı şeylerin genel adıdır. Yapımı mantı gibi zahmetli
olsa da tadı bir o kadar lezzetlidir. Domates soslu olanını denemenizi tavsiye
ederiz.


Tagliatelle: Talyatelle olarak
okunur ve son zamanların en sevilen makarnası olarak bilinir. Hiçbir makarnanın
onun gibi romantik bir hikayesi yoktur. Bir sevgilinin saçlarına olan tutkudan
doğmuştur.


Bruschetta:
Bruschetta aslında
brusketta olarak okunan kızarmış ekmek
dilimi üzerine sarımsak, domates ve taze fesleğen karışımı sürülerek hazırlanan
bir kanepedir. Bruschettaları yerken iştahınız size oyun oynayacak. Hazır
mısınız?



Café de Paris sos: 
Kafe dö Pari olarak okunan bu sos ilk kez
1940’lı yıllarda Cenevre’de Café de Paris isimli bir restoran tarafından
kullanılır. Restoranın sahibi Arthur François Dumont, büyükbabasına ait olan bu
sosun sırrını hiçbir zaman açıklamaz. Fakat bu sosun tüm dünyaya yayılabilmesi
için belli başlı bazı restoranlara bu tarifi vererek Café de Paris isminin ve
lezzetinin yaşamasını sağlar.




Ratatouille: 
Ratatuille, ratatuy olarak okunan
geleneksel bir Fransız yemeğidir. Patlıcan sevenler için ratatuille hazırlanışı
zorlamayan, lezzetiyle alışkanlık yapan bir yemektir. Evde denemek isteyenler
için bu yemekle ilgili bir püf noktası verelim. Ratatouille'ye asıl lezzetini
veren malzemelerin çok çok ince doğranmasıdır.



Mascarpone:
Tiramisunun ana malzemesi olarak bilinen Mascarpone peyniri,
maskarpone olarak okunur. Bu
krem peynir İtalya'nın Lombardiya bölgesinin dünya mutfağına armağanıdır.


Brioche:

Esasen Bığioş
olarak okunan
Brioche bir Fransız ekmeğidir. Size iyi bir haber, briyoş diye
de okuyabilirsiniz.


Quesadilla: Quesadilla, avokado
sosla servis edilen ve kesadiya olarak okunan bir çeşit gözlemedir.
Meksika mutfağına ait olan quesadillanın yarım ay şekli, sunumuyla göz
doldurmasını sağlar.




Carpaccio:
 Focaccianın kardeşi karpaçyo incecik kesilmiş çiğ ettir özünde. Bu sizi korkutmasın. Gönül rahatlığıyla
midenize indirebilirsiniz.




Capricciosa:
Kapriçoza olarak
okunan Capricciosa, Amerikalıların sevdiği kalın hamurlu pizzaların aksine incecik
hamurlu, mis kokulu, daha büyük servis edilen bir pizzadır. Büyüklüğü sizi
şaşırtmasın; hiç tıkanmadan bitirebileceğiniz, midenize düşkünseniz ikinciyi
istesem mi diye tereddütte kalacağınız bir lezzet kendisi.


Donut (Doughnut): 
Donat olarak okunan donut, New York’un
vazgeçilmez hamurlu tatlısıdır. 1673 yılında çevresinde “Büyük Donut” olarak
adlandırılan 112 kg. ağırlığındaki Anna Joralemon Downtown’da kızarttığı
kekleri satmasıyla donut fenomeni haline gelir. New York’a yolunuz düşerse City
Reliquary müzesinde bu şekerli atıştırmalıkların tarihini yakından
görebilirsiniz.



Chateaubriand:
Chateaubriand, şatobriyan olarak
okunan bu yemek Fransız romantizm akımının kurucusu François René de
Chateaubriand’a ithafen hazırlanmıştır. Dananın bonfile kısmından hazırlanan bu
et için en pahalı, en lezzetli ve en yumuşak algısı yanlış değildir.



Paella: 
İspanya’nın en tipik yemeklerinden biri olan Paella, paelya olarak okunur. Valencia kenti
ile bütünleşen bu yemeğin olmazsa olmazı pirinç ve safrandır. Onun dışında ne
varsa katılan, aşure mantığında malzemesi zengin bir yemek denilebilir.


Jalapeno:
Jalapeno, Halapenyo
olarak okunur. Jalapeno denildiğinde aklımıza ilk gelen turşusudur. Sayısız
faydası olan bu acı kırmızıbiberin kanser hücrelerini öldürdüğü saptanmıştır. Jalapeno
biberi Meksika biberlerine göre ortalama bir seviyededir, acısından çekinmeyin.



Guacamole:
Guacamole, Guakamoli olarak okunan ve ana
malzemesi avokado olan bir Orta Amerika ve Küba mezesidir. Genellikle fajita
ile servis edilir.  Timsah armudu olarak
da isimlendirilen avokadonun 1970 yılından bu yana ülkemizde de üretimi
yapılıyor. En azından bir kere de olsa bu sosu denemenizi öneriyoruz.

Pratik Bilgiler