Ramazan'da Kolay ve Besleyici İftarlık, Sahurluk Yemek Tarifleri

Yazın sıcak günlerine denk gelen ramazan ayında 17 saat oruç tutuluyor, iftar ile sahur arasında yaklaşık 7 Saatlik bir zaman dilimi mevcut . Bu bağlamda uzun süren oruç saatlerini doğru beslenme düzeni ile sağlıklı geçmesini sağlayabilirsiniz.

İftar ile sahur arasını; iftar açılışı, iftar yemeği, gece yatmadan önce bir ara öğün ve sahur yemeği olmak üzere dört öğün olarak planlayalım.

Hapur hupur hızlı yenen yemek insülin salınımını yükseltiyor. Ardından yorgunluk, uyku hali ve çarpıntı gibi rahatsızlıklara yol açıyor. Bu nedenle iftarı, hafif yiyeceklerle ve azar azar yiyerek açmakta fayda var.

Sahurda proteini bol lifli gıdaları ve süt ürünlerini tercih edelim. Uzun süreli tokluk sağlayan, kan şekerini daha yavaş yükselten et, süt, peynir, yoğurt ve yumurta gibi besinler sofranızda muhakkak olmalı. Mevsime uygun meyve ve sebzeler de sofralardan eksik edilmemeli.

Oruç süresince vücudumuz yaklaşık 17-18 saat susuz kalıyor. Yeterli sıvı ihtiyacını mutlaka karşılamamız gerekiyor. Susama hissetmeseniz bile iftar ve sahur arasında sık sık su için.



İftar Açılışı
1-2 Hurma
Bir parça beyaz peynir
1-2 zeytin
Bir ufak kase çorba (tarhana, mercimek, ezogelin, domates, şehriye, sebze vs.)
Bir ince dilim ekmek
Bol su


İftar Yemeği
Etli sebze yemeği veya etli sebze dolmaları ilk tercih olmalı
Sade et yemekleri (İlk tercih yoksa): Haşlama et veya et sote gibi..
Mevsim sebzesinden yapılmış elma sirkesi ve zeytinyağlı salata
Ufak bir kase yoğurt veya cacık


Ara öğün
Bir porsiyon güllaç (yarım yağlı sütle hazırlanmış meyve ile zenginleştirilmiş)
veya
Bir top dondurma ile tüketilen yarım elma tatlısı
veya
İki kayısı ve bir şeftali artı 3-4 ceviz.






Sahur önerisi 1

2 dilim beyaz peynir ve 2 dilim kepek ekmeğine yapılmış yağsız tost,
1 bardak süt
1 adet elma veya 1 adet kivi
Söğüş yeşillik
1 haşlama yumurta
1 dilim az yağlı az tuzlu beyaz peynir
2 adet hurma
2 dilim tam buğday ekmeği
1 kase yoğurt.


Sahur önerisi 2

2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği veya 2 avuç içi büyüklüğü pide
1 dilim az yağlı, az tuzlu peynir veya yumurta
domates-salatalık-maydanoz-biber
3 kuru kayısı veya 1 porsiyon taze meyve
1 kepçe mercimek veya sebze çorbası veya
küçük tabak sebze yemeği
2 -3 bardak su
Bazı günler sadece 1 su bardağı kadar haşlanmış makarna peynir veya yoğurtla yenilebilir. Yeşil salata veya söğüş domates-salatalık eklenerek sahur için iyi bir seçenek olabilir.
2 -3 bardak su içilmesi unutulmamalıdır.

Sahurdan hemen sonra yatmamak gerekir. En az 45 dakika uyanık kalarak yediklerimizin mide kapağımızı rahatsız etmemesini önleyebiliriz.

Pratik Bilgiler