Rotamız Suriçi

Safa Meyhanesi

İstanbul / Fatih /
İmrahor


İlyasbey Cad. No.
121 Yedikule İstanbul


Tel: 2125855594

Tarihi semtin güzide meyhanesi Safa, 1948’den bu yana
varlığını sürdürüyor. 110 yıllık anason kokusu, yüksek ahşap tavanı,
duvarlardaki büyük gömme vitrinleri, ilk yapıldığından beri kullanılan
havalandırma sistemi ve yağlı boya tablolarıyla zamana bir yolculuk adeta Safa.
Mezeleri tamamen kendi mutfaklarının ürünü, zeytinyağları ve peynirleri yarım
asırdır aynı yerden. Tam bir meyhane
klasiği.


Ali Haydar İkinci
Bahar


İstanbul / Fatih /
Samatya


Gümüş Yüksük Sok.
No:6, Samatya


Tel: 212 5842162

TV dizisi “İkinci Bahar” içinSamatya’nın kalbindekurulan Ali
Haydar İkinci Bahar, 1998’den beri hizmet veriyor. Köpoğlu mancası, maş piyazı
ve “Hanım’ın Mezesi” buranın ünlü lezzetleri. Duvarları süsleyen Türkan Şoray
ve Şener Şen fotoğrafları buranın ayrılmaz parçaları olmuş artık.

Forsa Balık
Restaurant


İstanbul / Fatih /
Samatya


Akıncı Sk. No:2/A
Samatya-İstanbul


Tel: 212 5867070

Cep: 533 9617677

Samatya Meydanı’nın merkezinde dört katlı bir binada hizmet
veren Forsa Balık, Samatya havasını en iyi yansıtan deniz manzaralı ahşap teraslı
bir mekan. Çocuklu aileler için çocuk odası mevcut. Forsa’da levrek sarma,
tuzda balık, fener kavurma, kırlangıç buğulama ve kurutulmuş domates sosuyla
hazırlanan “levengi”,  lagos lokumu,
lakerda, safran soslu jumbo karides, krep sarma, fava, girit ezmesi gibi birçok
özel tatlar mevcut.

Günbilir Balık
Restaurant


İstanbul / Fatih /
Samatya


Eski Kullukçu
Sokak No:18, Fatih


Tel: 212 5292645

Cep: 535 9630584

“Varujan Usta’nın Yeri” olarak da bilinen mekân, aslında
uzun yıllar Almanya'da yaşayan Varujan Usta'nın bizzat kendi evini meyhaneye
dönüştürmesiyle oluşmuş. Tavanı kaplayan balık ağları, duvarlarda müdavimlerin
resimleri ve irili ufaklı eski eşyalar salaş meyhane atmosferinin asıl
unsurları. Varujan Usta’dan yadigâr mutfakta Ermeni mezeleri hâkim. Mezgitle
yapılan balık böreği, balık içli köftesi, nam salmış mezesi olan midye dolma ve
baharatlı hamsi tadılması gerekenlerden.


Küçük Paris

İstanbul / Fatih /
Samatya


Gümüş Yüksük Sk.
No:3 Samatya-İstanbul


Tel: 212 5877121

Cep: 530 6966445

Samatya’nın en eski ve en küçük meyhanesi. 1958’de semte
yerleşen Tezel Ailesi çekirdekten meyhaneci. Babalarının aynı isimli
şaraphanesinin devamı burası. Sadettin ve Süleyman Tezel kardeşler eski
Samatyalılar. Eskiye dair hikâyeleri çok. Daima güler yüzlüler. Yaklaşık 15
çeşit Ermeni ve Rum mezesi bulunuyor. Arnavut ciğeri, köfte, piyaz,
Adapazarı’ndan gelen sarı patatesle yapılan patates tava ve kışın giderseniz
beyin salata mutlaka denenmeli.

Samatya Balık Evi

İstanbul / Fatih /
Samatya


Gümüşyüzük Sk. No:
8, Samatya, İstanbul


Tel: 212 5879565

Cep: 532 626 05 39


Samatya’nın eski meyhanelerinden olan Kuleli’de uzun yıllar
şeflik ve işletme müdürlüğü yapmış olan Naim Akça kendi meyhanesini açar. Kendisi
de Samatya’da yaşayan Naim Akça’nın Samatya Balık Evi balık köftesi, balık böreği,
balık kokoreç, tereyağında karides, ızgara lüfer, tekir, barbun, Girit ezmesi, fava,
paçanga, diken ucu, pazı, kaya korusu gibi meze, ara sıcak ve otları ile kısa
sürede tanınır. Cevizli sıcak helvasını unutmamak lazım.

Saki Restaurant

İstanbul / Fatih /
Samatya


Samatya Cd.
No:213/A Eski Karakol Karşısı Samatya-İstanbul


Tel: 212 5869742

Cep: 532 3366318

Saki Restaurant’ta, bira sevenler ve tektekçiler için ayaküstü
bir bölüm de mevcut. Buraya özgü “saki kebap” adını duyurmuş bir tat. Dil, ciğer,
mantar salatası ve zeytinyağlı ıspanak mutlaka denenmeli.

Sarıgül Balık

İstanbul / Fatih / Samatya

Büyük Kuleli Sk. No: 58 Samatya – İstanbul

Tel: 212 5876647

Samatya’nın en renkli kişiliklerinden Süleyman Sarıgül
büyüdüğü evini meydanın namlı mekânlarından Kuleli’yi işleten ve aynı zamanda
eniştesi de olan Atilla Tarar’ın önerisiyle restore edip meyhaneye çevirir.
Meydandaki tipik Rum evlerinden olan yapı meyhane olmaya çok uygun. Üç katlı bu
sevimli yapının terası deniz manzaralı. Hamsi, Sarıgül spesiyal levrek sarma,
çizmeden hazırlanan lüfer ızgara, kalamar, karides, ahtapot salatası, paçanga böreği,
uskumru salatası, enginar ve fava gibi öne çıkan lezzetler mevcut. Ezine’den
gelen peynir ise bir klasik. Gecenin sonunda ikram edilen ev yapımı vişne
likörü de can alıcı bir tat.

Develi

İstanbul / Fatih /
Samatya


Gümüşyüzük Sk. No:
7 Samatya – İstanbul


Tel: 212 5290833

Arif Develi 1966 yılında Samatya’ya gelir ve bugün 3 binanın
toplamından oluşan restaurantının temelini atar. Antep ve Arap mutfağını
misafirlerine sunan mekanın fıstıklı kebabı çok ünlü. Baklavaları, yaprak şöbiyet
ve kuru baklava mutlaka tadılmalı. Yemeklerde kullanılan malzemeler ayrıca
satışa da sunuluyor. Develi 2002 yılında Avrupa'nın en iyi restaurantlarını
belirleyen Zagat Survey 2002 tarafından “İstanbul'un en iyi 5. restaurantı”
seçiliyor. 2006 yılında da İngiltere’nin The Observer gazetesi tarafından
dünyadaki “En iyi 100 lokanta” listesinde yer alıyor.

Cibali Balıkçısı

İstanbul / Fatih /
Cibali


Kadir Has Cd.
No:61/A Cibalı-Haliç-İstanbul


Tel: 212 5341079

Cep: 542 5136860

Doğma büyüme Balatlı olan Recep Çırpıcı’nın eski bir
marangozhaneden dönüştürerek 1998’de açtığı Cibali Balıkçısı iki katlı bir
mekan. Bir yüzü Haliç’e bakıyor, diğer yüzü Ayios Nikoloas Kilisesi’yle duvar
komşusu. Girit mezesi, ermeni pilakisi, soya soslu uskumru, karidesli
imambayıldı harika tatlardan. Otlar Ege’den, uskumrular Saroz’dan getiriliyor.
Zeytinyağı ve limonla servis edilen tuzda palamut için midenizde mutlaka yer
ayırın. 

Pratik Bilgiler