Yemeğe Ruhunu Kat

Cooklife’ın bu sayısında
konuğumuz yemeğe ruhunu katan şef, Eyüp Kemal Sevinç.

Babası, dedesi, hatta dedesinin
dedesi bile aşçı olan Eyüp Şef, çağdaş Türk mutfağını tüm dünyada tanınır hale
getirmek istiyor. Bu amaçla muhteşem bir altyapı ve uzman takım arkadaşlarıyla durmak
bilmeden çalışıyor, üretiyor ve bunun tutkusuyla yaşıyor. 

1.      Sizi
diğer şeflerden ayıran özellikler neler? Markalar neden Eyüp Kemal’i tercih
etsin?


Kendimi daima
gelişmeye ve geliştirmeye açık tutuyorum. İşimi ilmek ilmek her ayrıntısını
kontrol ederek ve özveriyle yapıyorum. Mesleğin gerektirdiği tüm dinamikleri
kullanarak marka ile bütünleşmeye çalışıyorum. Çünkü bir marka sizi tercih
etmiş ise o markanın iç görüsünü bel kemiğinden kavramış olmanız gerekir.

2.      Bildiğimiz
üzere birçok yemek kitabınız var. Yemek kitaplarınız içinde en çok satılan
hangisi?


Yazmış olduğum
yemek kitapları arasında en çok satış alan Sonsuz Türk Mutfağı. Sanırım Türk
Mutfağının incelikleri hakkında verilen bilgiler oldukça dikkat çekiyor.

3.      TV
programları, okullar, akademiler, yarışmalar… Bu yoğun tempodan memnun musunuz?
TV programlarını sevdiniz mi?


TV programları
ile geniş kitlelere ulaşmak ve bunca zamana kadar edinmiş olduğum tüm
yetilerimi ekran başındaki izleyicilerle paylaşıyor olmak oldukça heyecan
verici. Sektörde tanınan bir sima haline gelmek ve işin duayeni olarak
adınızdan söz ettirmek istiyorsanız bu meşakkatli yolda daima gülümseyerek
ilerleyeceksiniz. Her ne olursa olsun kaliteli bir iş ortaya koymak
istiyorsanız çalıştığınız her mecrayı seviyor olmanız gerekli. Ben de işimi
severek yapıyorum.

4.      Aşçılık
mesleğini seçmenizin sebebi nedir? Aile mesleği olması sizi etkiledi mi?


Aşçılık,
ailemizde nesillerdir devam eden bir meslek ve ben de büyüklerimden feyz alarak
bu mesleği tercih ettim. Bu mesleğin gerekli kıldığı tüm koşulları büyümüş
olduğum çevre içerisinde kavradım. Bu mesleğe dair beni etkileyen her şey
geleceğe yönelik tüm kararlarımı şekillendirdi.

5.      İlk
yemeğiniz hangisiydi? Hatırlıyor musunuz?


Yapmış olduğum
ilk yemek Hünkar Beğendi. İlk deneyimim olmasına rağmen hiçbir noktayı
atlamadan oldukça dikkatli bir şekilde yemek yapmıştım. Ortaya çıkan lezzet ise
vermiş olduğum emeğin en büyük mükâfatıydı.

6.      Yapmaktan
en çok zevk aldığınız yemek hangisi? Kendi hazırladığınız yemekleri yemeyi
seviyor musunuz? Kimi sadece hazırlar ve sunar.


Mutfakta zevk
alarak yaptığım yemeklerin başında etli yemekler yer alıyor. Aslında bu kulağa
zevk alması oldukça zor bir iş gibi gelebilir ama ben mutfakta daha çok emek
isteyen yemekleri yapmaktan hoşlanıyorum. Çünkü elde ettiğim sonuç tamamen
kendi elinizle çizdiğiniz bir tabloyu seyretmek kadar büyük bir mutluluk
veriyor. Kendi hazırlamış olduğumuz yemekleri yemeyi tabi ki de seviyorum ama
sevdiğim insanlarla birlikte ortaya koyduğum lezzetleri paylaşmak daha çok
heyecan veriyor.

7.      Hobimle
Mutluyum Lezzet Okulu’ndan sonra EKS Mutfak Akademisi’ni açtınız? EKS ile Eyüp
Şef’in hayatında nasıl bir değişiklik oldu?


Öncelikle
sürekli olarak gerçekleştirmiş olduğumuz workshoplar EKS Mutfak Akademisi’ne
büyük bir dinamizm kattı. Oldukça keyifli etkinliklere ve workshoplara ev
sahipliği yapıyor olmak heyecan verici. Katılımcılardan almış olduğumuz her
olumlu geri dönüş EKS Mutfak Akademisi’ni bir adım daha öne çıkarıyor ve ilerde
yapacağımız işlere umutla bakmamızı sağlıyor.

8.      Yemek
okullarınızda en çok tercih edilen kurslar hangisi? Lezzetseverler birçok
mutfak akademisi içinde neden sizinkini tercih etsinler?


Okulumuzda en
çok tercih edilen kurslar temel aşçılık ve temel pastacılık kursları. Fakat biz
et pişirmekte oldukça iddialıyız. Et pişirmek oldukça meşakkatli bir iştir. Biz
de okulumuzda işin en meşakkatli kısmının püf noktalarını öğretiyoruz ki
sektöre nokta atışıyla sağlam bir giriş yapabilsinler.

9.      Genç
yeteneklere eğitim verirken nelere dikkat ediyorsunuz? Yapmaktan kaçındığınız
şeyler neler?


Bu işi
gerçekten de seviyor olmalarına özellikle dikkat ediyorum. Çünkü aşçılık
standart bir mesaisi hatta bazen tatili dahi olmayan bir meslektir. Ailenizden
bile daha fazla zaman geçirdiğiniz ekip arkadaşlarınız ile iyi bir iletişim
içerisinde olmanız da oldukça önemlidir. Alışılagelmişin ötesinde biz, mutfakta
sanatını iyi icra eden bir sanatçı yetiştirmeye çalışıyoruz. Mutfakta
disiplinsizlikten ve iletişim kargaşasından özellikle kaçınmaya çalışırım.

10.   Aşçı
olmasaydınız şu an ne ile uğraşıyor olurdunuz?


İşin hiç bu
kısmını düşünmedim çünkü mutfaktan bağımsız bir hayalim olmadı. Mutfağın
dışında da elbette bir hayatım var ama asla işimi düşünmeden geçirdiğim bir
günüm dahi yok.

11.   Eyüp
Kemal Sevinç’in gelecek hedefi nedir? Yurt dışına açılmayı düşünüyor musunuz?


Uzun zamandır gerçekleştirmek istediğim bir planım var
aslında. Türkiye’de Aşçılık Meslek Yüksekokulu açmayı düşünüyorum. Dünya
mutfağına dair hemen hemen her şeyin püf noktalarının öğretildiği bir okul en
büyük ihtiyacımız. Asıl amacım ise okulumuzda bizi yurt dışında da temsil
edebilecek donanıma sahip öğrenciler yetiştirmek. Kazandığımız başarılar
vesilesiyle Türk mutfağının bir temsilcisi olarak yurt dışına açılmayı elbette
düşünüyorum.

Pratik Bilgiler