Yoğurdu Yeniden Keşfedin

Mayalaması kolay ama faydaları sayısız,
vücutta kendi kendine sindirilen tek gıdadır yoğurt. Mayalamasını hemen hepimiz
bilsek de, ya sağlıklı açık süt bulmakta zorluk çektiğimiz için ya da vakit
bulamadığımız için evde yapmaktan çekiniriz. Çoğumuz anne olduğumuzda çocuklarımız
için ev yapımı yoğurda geçeriz. Gerçekten kaliteli bir çiftlik sütü temin
edebiliyorsanız çok sulanmayan tam kıvamında bir yoğurt mayalayabilirsiniz.

Malzemeler:

1 litre günlük süt

1 çorba kaşığı yoğurt

Hazırlanışı:

Sütü çelik tencerede kaynatın.
Kaynatma sırasında 5-10 dk sütü karıştırın. Süt kaynadıktan sonra altını kısın
ve 15-20 dk kısık ateşte, kaynamadan sıcaklığını koruyarak pişirmeye devam
edin. Kaynattığınız sütü mayalamak istediğiniz kaba aktarın.

Kaynatıp ılınmaya bıraktığınız
sütü mayalama ısısı için sık sık kontrol edin. Süte parmağınızı sokup 7'ye
kadar saydığınızda eliniz sütün ısısına dayanıyorsa maya için uygun sıcaklıkta
demektir.

Bir kasede birkaç yemek kaşığı
ılık sütle (maya için hazırladığınız sütten alabilirsiniz) karıştırdığınız oda
ısısındaki yoğurdu, süte katın ve karıştırın.

Mayalanan sütün üzerini bir
süzgeçle örtün (süzgeç, sütün hava almasını sağlayarak sulanmasını önleyecek).

Mayaladığınız sütün sıcaklığını
koruması için kalın bir örtü ile etrafını ve üzerini iyice sarın.

Beş-altı saat sonra açın ve
buzdolabına kaldırın. Buzdolabında en az 5-6 saat mümkünse bir gün
dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Buzdolabında bekletme süresi ne
kadar uzatılırsa kıvamı o kadar iyi olur.

Mayalayacağınız kabı, üstünü
saracağınız örtünün üzerine yerleştirin, hem mayaladıktan sonra örtünün
kenarları ile etrafını ve üstünü kolayca örtersiniz, hem de ısısını daha iyi
korumuş olursunuz.

Ben genellikle çömleklerde
satılan yoğurtlardan alıp kaplarını saklıyorum. Yoğurdumu onlarda mayalıyorum.
Çömleğiniz yoksa cam ya da porselen kaplarda mayalayın.

Eğer bir kilodan fazla sütten
mayalayacaksanız tek bir kap yerine çeşitli ölçülerdeki kaplarda mayalayın.
Kullanımı daha kolay olacaktır.

Yoğurdunuzu akşamüstü hazırlayın.
Böylece bütün gece buzdolabında dinlenmiş, kıvamını bulmuş olur. Ertesi gün
rahatlıkla kullanırsınız.

Temiz bir bez torba içinde, birkaç
saat süzerseniz süzme yoğurt olarak kullanabilirsiniz.

Yoğurt (günlük) pastörize
sütlerle biraz daha yumuşak kıvamda oluyor. Bildiğiniz bir çiftlikten aldığınız
günlük sütle hazırladığınızda daha kıvamlı ve lezzetli olacaktır. 

Pratik Bilgiler