Ev Yapımı Patlıcan Turşusu Tarifi

Ev Yapımı Patlıcan Turşusu Tarifi

Bugün çocukluğumun patlıcan turşusunu yaptım ve annemle beraber anıları yad ettik. Rahmetli babamın gece vardiyasında eve mesai arkadaşlarını gönderip turşu istemesi geldi aklımıza. O zamanlar soğuk, kar, fırtına, mahrumiyet, her şey kışlık hazırlanırdı. 10kglık tenekelere kurardı annem dolma biber turşuları, patlıcan turşusu, kelek turşusu, keleği öyle doğrayıp salatalık gibi kurmazdı. İçini oyup doldurur ve kapağını kürdanla tuttururdu.. Şimdi Antalya'da yaşamak ve yaşlanmak bunlara ihtiyaç hissettirmiyor. Sağlık olsun dedim ve ben azda olsa patlıcan turşumu kurdum.

Malzemeler:

  • 1 baş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı nohut
  • 1 kg patlıcan (kısa ve biraz kalın tercih edilebilir)
  • 1 küçük boy beyaz lahana
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 bağ maydanoz
  • 2-3 adet salatalık
  • 2-3 adet kırmızı biber
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • İri salamuralık tuz (5 çorba kaşığı dolusu)
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi (230 cc)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Uzun maydanoz sapları, kereviz sapı ya da yorgan ipi
  • İsteğe bağlı üzüm , defne yaprağı, tane karabiber

Hazırlanışı:

  1. Öncelikle malzemeleri yıkayın, süzülsünler. Patlıcanları karnıyarık gibi alacalı soyun.
  2. Uygun tencerede tuzlu su kaynatın, patlıcanları bu tencerede her tarafına su gelecek
  3. şekilde sertliğini kaybetmeden haşlayın.
  4. Haşladığınız patlıcanları hemen soğuk suya alın. Bu işlemi geceden de yapabilirsiniz.
  5. Soğuk sudan aldığınız patlıcanları bir mutfak havlusu üzerine alın ve suyunu biraz çekince sert bir
  6. zemine dizip üzerine ağırlık koyun. Bu şekilde patlıcanların acı suyu akacaktır.
  7. Siz bu arada iç malzemelerini hazırlayın. İç malzemeleri ayrı ayrı minik minik doğrayın.
  8. Biberlerin tohumlarını alarak doğrayın. Maydanozun bir kısmını doğrayın. Sarımsakların yarısını yine
  9. ince ince doğrayın. Malzemeleri derin bir kapta sirkenin yarısını da ilave ederek karıştırın.
  10. Turşunun suyunu hazırlayın. Turşuyu kuracağınız kabın yarısını su ile doldurun.
  11. Bu suyu ölçme yöntemidir. Suyu başka kaba alıp tuzunu atın, karıştırın ve tuz erisin.
  12. İçerisine yıkanmış taze yumurtayı atın, yumurta suyun üzerine kalkarsa tuzu iyi demektir.
  13. Uzun maydanoz saplarını kaynar suya atıp altını kapatın. Saplar yumuşasın.
  14. Bunu kereviz sapı ile de yapabilirsiniz. Patlıcanlar acı suyunu akıttılar ve artık içlerini
  15. doldurabilirsiniz. Maydanoz dalını zemine 3 eşit ara ile koyup üzerine patlıcanı alın ve karnıyarık
  16. gibi ortasını bıçakla çizin. Açın, doğranmış malzemeleri doldurun.
  17. Sivri biber, domates dilimi ya da kapya biberini ince dilimlenmiş olarak üzerine dizin.
  18. Maydanoz sapını bağlayın. Bidonun tabanına bağlanmış patlıcanları düzenli şekilde dizin.
  19. Sağlı sollu dizerseniz daha rahat olacaktır. Nohut tanelerinizi atın.
  20. Artık turşu suyunuza, limon tuzunu ve kalan sirkeyi de ilave ederek karıştırın ve patlıcanların
  21. üzerine dökün. Sarımsak tanelerini atın. Kalan maydanozu dalları ile birlikte üzerine kapatın.
  22. Artık turşunuz hazır. Tadını almasını ve yenecek duruma gelmesini beklemelisiniz.
  23. Üzerine kalan lahana yapraklarını ve bir ağırlık koyabilirsiniz. Ağzını sıkıca kapatarak serin
  24. ve gölge yerde bekletmelisiniz. Şeffaf poşeti yıkayarak kapağın altına serebilirsiniz.
  25. Turşuda barlanma olmaz. Afiyet olsun.
  26. Turşuya elinizi sokmayın. Tüketeceğiniz zaman kaşık yardımı ile almaya çalışın.
  27. Maydanoz saplarınız kısa gelirse yorgan ipi ile bağlayabilirsiniz.

Tarifin Web sitesi

Bu tarifin kendi web sitesini ziyaret ettiniz mi? Nursevince Lezzetler - Ev Yapımı Patlıcan Turşusu Tarifi

Hazırlama süresi:

30 dk

Pişirme süresi:

5 dk

Toplam süre:

35 dk

Besin Değerleri

  • Porsiyon boyutu:

    4 kişilik
  • Bir porsiyondaki kalori:

    127 kcal
  • Toplam kalori:

    508 kcal

Benzer Tarifler

  • Çocuklar Için Ayıcık Poğaça Tarifi

    Çocuklar Için Ayıcık Poğaça Tarifi

  • Çilekli Pasta Tarifi

    Çilekli Pasta Tarifi

  • Gökkuşağı Pasta Tarifi

    Gökkuşağı Pasta Tarifi

  • Fasulye Kuşu (Fasulye Kızartması) Tarifi

    Fasulye Kuşu (Fasulye Kızartması) Tarifi

Yorumlar

http://www.harikalarmutfagi.com.tr/tarif/fasulye-kusu-fasulye-kizartmasi-tarifi-4877