Ev Yapımı Tarhana Nasıl Yapılır

Ev Yapımı Tarhana Nasıl Yapılır

Ev Yapımı Tarhana Nasıl Yapılır

Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı nohut
  • 1,5 su bardağı kuru fasulye
  • Yukarıdaki malzeme ana malzemedir.
  • Ben ilave olarak besin değeri biraz daha artsın diye
  • 1.5 kilo kırmızı biber
  • 1.5 kilo domates
  • 1 kilo kuru soğan
  • 1.5 kilo süzme yoğurt
  • 6-7 adet havuç
  • 1 demet nane ,1 demet maydanoz, fesleğen
  • 2 baş sarımsak
  • 1 paket yaş maya
  • Dereotu , koku vermesi için kuru boy otu(3 yemek kaşığı kadar)
  • 1.5 su bardağına yakın tuz
  • 9 kilo kadar un (az gelirse ilave edebilirsiniz)
  • 2 su bardağı yeşil mercimek ilave ettim

Hazırlanışı:

  1. Tencereye sırasıyla soğanı, domatesi, kırmızı biberi, havucu, sarımsakları ve tüm yeşillikleri doğrayarak hazırlayarak alalım.
  2. Ocakta sebzelerin kendi sularında yumuşayıp suyunu çekene kadar yaklaşık 25 dakika kadar pişirelim ve ılımaya bırakalım.
  3. Bu arada kuru fasulye, nohut ve yeşil mercimeği de bir gün önceden ıslatmış olalım, yumuşayana kadar pişirelim.
  4. Pişirdiğimiz sebzeleri, ılıyınca pişmiş olan kuru fasulye, nohut ve mercimekle karıştıralım ve iyice ezilecek şekilde robottan geçirelim.
  5. Ben robottan sonra sebzelerin kabuklarının da yok olması için kevgirden de geçirdim posasını attım.
  6. Elimizdeki sebze harcını büyük yoğurma kabımıza dökelim, üzerine yoğurdu ve ezdiğimiz mayamızı ilave edelim.
  7. Unumuzu kademeli olarak ilave etmeye başlayalım.
  8. Tarhana hamurumuzu ekmek hamuru kıvamında olana kadar un ilave ederek yoğuralım.
  9. (Kulak memesi kıvamındaki hamurdan az daha cıvık olacak, sert değil yani)
  10. Hamurumuz artık hazır..
  11. Sıra geldi artık hamurun bekletilme aşamasına.
  12. Havadar bir yerde üzerini bir kapakla örterek beklemeye başlayabiliriz artık.
  13. Ekşi tarhana seviyorsanız 10 güne kadar bekletebilirsiniz; yok benim gibi ekşi tarhana damak tadınıza uymuyorsa 3-4 gün bekletmeniz yeterli olacaktır.
  14. Hamurumuz beklerken mayalanmadan dolayı kabaracaktır.
  15. Hamur kabardıkça takriben 5-6 saat ara ile tekrar bastırarak yoğuralım ve hava kabarcıklarının dolayısı ile gazının çıkmasını sağlayalım.
  16. Kabardıkça kötü koku oluşabilir, sorun değil 2 veya 3 gün sonra kötü koku azalacaktır.
  17. Hamuru yoğurduğunuz kabınızı geniş tutarsanız taşma ihtimali azalır.
  18. Sizde benim gibi ekşi tarhana sevmiyorsanız 4. günün sonunda artık dökme aşamasına geçebilirsiniz..
  19. Mümkünse sabah erken saatte tarhana hamurundan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparalım ve temiz büyükçe bir bez üzerine çok kalın olmamak şartı ile dökmeye başlayalım.
  20. Bakınız Tijen burada güzelce göstermiş, hatta diğer aşamaları da çok güzel anlatmış.
  21. Hamurların yüzleri kabuk tuttukça başka bir bez üzerine ters çevirelim.
  22. Bu şekilde hamurları birkaç defa çevirelim.
  23. Elimize alıp ufaladığımızda rahatça ufalanacak ve elimize yapışmayacak bir kıvama gelinceye kadar bu işleme devam edelim.
  24. Sonrasında parçalanan hamurları tamen kurumadan elimizle ufalamaya başlayalım.
  25. Ufalanan tarhanaları süzgeçten ya da robottan geçirerek çorbalık kıvamda tarhana elde edebilirsiniz.
  26. İyice ufalanmış olan tarhanamızı gölge bir yerde, tamamen kuruması için temiz bir bezin üzerine ince bir tabaka halinde serelim.
  27. Ara sıra karıştırarak yaklaşık bir hafta kadar bu şekilde kurumasını sağlayalım.
  28. Kuruduktan sonra kavanoza koyup kaldırabilirsiniz.
  29. İsterseniz bez torbalarda serin havadar bir yerde de saklayabilirsiniz.

Tarifin Web sitesi

Bu tarifin kendi web sitesini ziyaret ettiniz mi? Sevgiden Esintiler - Ev Yapımı Tarhana Nasıl Yapılır

Hazırlama süresi:

90 dk

Pişirme süresi:

25 dk

Toplam süre:

115 dk

Besin Değerleri

  • Porsiyon boyutu:

    18 kişilik
  • Bir porsiyondaki kalori:

    404 kcal
  • Toplam kalori:

    7,266 kcal

Benzer Tarifler

  • Çocuklar Için Ayıcık Poğaça Tarifi

    Çocuklar Için Ayıcık Poğaça Tarifi

  • Çilekli Pasta Tarifi

    Çilekli Pasta Tarifi

  • Gökkuşağı Pasta Tarifi

    Gökkuşağı Pasta Tarifi

  • Fasulye Kuşu (Fasulye Kızartması) Tarifi

    Fasulye Kuşu (Fasulye Kızartması) Tarifi

Yorumlar

http://www.harikalarmutfagi.com.tr/tarif/fasulye-kusu-fasulye-kizartmasi-tarifi-4877

 

Sevgiden Esintiler

Sevgiden Esintiler

Bloğum Sevgiden EsintilerMutfağımda hazırladığım birbirinden lezzetli tarifleri paylaştığım mekandır..

  • 0.00 Puan
  • Yorum
    Yorum yok
Favorilerine Ekleyenler
  • Hatice Emir Yıldırım


Bu tarifin size önerdiği ürünler

Bu bloğun diğer tarifleri

  • Facebook
    0
  • Twitter
    0
  • Pinterest
    0
  • Google
    0
  • Instagram
    0