Ev Yapımı Tarhana Tarifi

Ev Yapımı Tarhana Tarifi

Ev Yapımı Tarhana Tarifi

Malzemeler:

  • 1 demet tarhana otu
  • Yarım kilo haşlanmış nohut
  • 1 kilo yoğurt (suyu süzülmüş yoğurt)
  • 1 kilo kuru soğan
  • 1 kilo domates
  • 1 kilo kırmızı biber
  • 1 demet nane
  • 1 demet maydanoz
  • 5 diş sarımsak
  • Un (4 veya 4 buçuk kilo)
  • Tuz

Hazırlanışı:

  1. Domatesleri,kabuklarını soyduğumuz soğanları ve sarımsakları, saplarını kestiğimiz ve tohumlarını çıkardığımız, biberleri irice doğrayıp en alta domatesler gelecek şekilde düdüklü tencereye dolduruyoruz.
  2. 2 su bardağı su ilave edip, en üstüne de önce nane sonra tarhana otunu ve ilave ettikten sonra düdüklünün kapağını kapatıyoruz ve
  3. 30 dakika kadar haşlıyoruz. (bu kullandığınız düdüklüye göre süre değişebilir)
  4. Düdüklü kullanmak istemeyenler normal ve büyük bir tencereye, mutlaka yine en altta domatesler olmalı, sonra soğan ve biberler olmalı
  5. en üstte de nane ve tarhana otunu yerleştirin ve çok çok kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak, malzemeler iyice yumuşayana kadar pişirebilir.
  6. Tarhana malzemeleri piştikten sonra içinden tarhana otunu çıkartıp atıyoruz ve içindeki malzemenin suyunu iyice süzüyoruz ve suyunu da ayrı bir kaba ayırıyoruz.
  7. Kalan malzemeleri blendırdan geçirip ılıyana kadar bekliyoruz eğer çok koyuysa bu karşımdan ayırdığınız sudan ilave edebilirsiniz.
  8. ama çok koyu olacağını zannetmiyorum ve bu su ilave edilmezse tarhananız daha az un alır ve daha lezzetli olur.
  9. Sonra yoğurdunu ve yine blendırdan geçirdiğimiz ve püre yaptığımız nohutları ve tuzunu ilave edip azar azar un ilavesi de yaparak
  10. yaklaşık 3 kilo unla yoğuruyoruz. Hamurun kıvamı ele yapışan, çok yumuşak bir hamur olmalı.
  11. Büyük ve derin bir tencere veya leğen içinde üzerini temiz bir örtüyle kapatıp, 10 gün kadar bekleteceğiz ama her gün bu hamura 1 avuç dolusu un ilave edip yoğrulacak.
  12. Hamur 3 günden sonra mayalanmaya başladığı için çok kabaracak, sık sık kontrol edin, her kabardığında yoğurun ama un ilavesi yapmadan yoğurun,
  13. 1 avuç unu günde sadece bir kez ilave edin ve yoğurun,diğer hamurun kabardığı zamanlarda un kullanmadan yoğurun.
  14. Üzerini örtün, benim 4 ve 5. günlerinde çok kabardı ve neredeyse her saat birkaç dakika yoğurmak zorunda kaldım, sizde böyle bir durumda birkaç dakika yoğurursanız hamur söner.
  15. Zaten 6 ve 7 ci günü kabarma azalıyor ve hamur her gün az az un ilave ettiğimiz için katılaşıyor.
  16. Hamur un ilavesi yapmadan yoğrulabilecek kıvama gelene ve ele yapışmayan bir hamur olana kadar her gün azar azar un ilavesiyle mutlaka yoğrulmalı…
  17. Ben 10 gün boyunca da ilave ettiğim un miktarıyla birlikte tam olarak 4 buçuk kilo un kulladım.
  18. Sizin tarhananız belki daha az un alabilir bu yüzden, eğer 7 günü veya 8. günü ele çok az yapışıyor ve poğaça hamuru kıvamına gelmişse
  19. un ilave etmeyi kesin ve sadece arada unsuz olarak yoğurun ve bekletin.
  20. 10 günün sonunda hamuru küçük parçalara ayırıp, temiz bir örtünün üzerinde ve evin içinde kurutuyoruz arada parçaları ters yüz edin ki her tarafı kurusun.
  21. Hamuru sık sık kontrol edin, tam olarak tamamen kurumadan, un haine getireceğiz, çok kurusa bu zorlaşır, biraz nemli bir hamur olmalı ama çok da değil,
  22. elle ovuşturduğunuzda dağılıyorsa, robotta un haline kadar gelene kadar çekin.
  23. Un haline geldikten sonra yine bir örtünün üzerine tarhanaya yaydıktan sonra tamamen nemini kaybedene kadar kurutuyoruz.
  24. Arada tarhanayı elinizle örtünün üzerinde karıştırın ki alta kalan kısımları da hava alsın ve kurusun.
  25. Tamamen kuruyan ve hiç nem kalmayan tarhana cam bir kavanozda kapağı kapalı olarak biraz tuzla karıştırdıktan sonra soğuk ve karanlık bir yerde veya buzdolabında bekletilebilir.
  26. Eğer tarhana nemli kalırsa böceklenir.
  27. Afiyet olsun.

Tarifin Web sitesi

Bu tarifin kendi web sitesini ziyaret ettiniz mi? Hayat Cafe - Ev Yapımı Tarhana Tarifi

Hazırlama süresi:

90 dk

Pişirme süresi:

50 dk

Toplam süre:

140 dk

Besin Değerleri

  • Porsiyon boyutu:

    10 kişilik
  • Bir porsiyondaki kalori:

    458 kcal
  • Toplam kalori:

    4,579 kcal

Benzer Tarifler

  • Çocuklar Için Ayıcık Poğaça Tarifi

    Çocuklar Için Ayıcık Poğaça Tarifi

  • Çilekli Pasta Tarifi

    Çilekli Pasta Tarifi

  • Gökkuşağı Pasta Tarifi

    Gökkuşağı Pasta Tarifi

  • Fasulye Kuşu (Fasulye Kızartması) Tarifi

    Fasulye Kuşu (Fasulye Kızartması) Tarifi

Yorumlar

http://www.harikalarmutfagi.com.tr/tarif/fasulye-kusu-fasulye-kizartmasi-tarifi-4877