Evde Tarhana Yapımı

Evde Tarhana Yapımı

Evde Tarhana Yapımı

Malzemeler:

  • 4-4,5 kilo kadar un
  • Yarım demet nane
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı instant maya
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 su bardağı süzme yoğurt (veya 1 kilo suyu süzülmüş normal yoğurt)
  • 1 baş sarımsak
  • 1 kilo domates (armut -bardak tipli)
  • 1 kilo kırmızı biber
  • 1 kilo soğan
  • Not: Aslında dereotu, maydanoz ve nane yerine tarhana otu diye satılan ot kullanılıyor. Ben kullanmadım.
  • Tarhananın daha kırmızı olmasını isterseniz 2 yemek kaşığı salçada ekleyebilirsiniz, ben çorbayı pişirirken ilave etmeyi tercih ediyorum.

Hazırlanışı:

  1. Öncelikle soğan, domates, kırmızı biber, tuz, sarımsak ve otları 1 su bardağı su ilavesi ile düdüklü tencerede yarım saat pişirin.
  2. (Normal tencere kullanıyorsanız süreyi uzatın)
  3. Düdüklüden aldığınız sebzelerin suyunu süzün. İyi süzün ki hamur çok un almasın, o zaman tarhananız un çorbasına döner.
  4. Rondo yardımı ile püre yapın. Bu aşamada isteyen domates ve biberin kabuklarının çıkması için kevgirden geçirebilir.
  5. Püre olan ve ılınan sebzelerin içine yoğurt, instant maya, robottan geçirilmiş nohut ve kontrollü olarak unu ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.
  6. Hamur oldukça kabaracağından ve ilerleyen günlerde un ilavesi gerekebileceğinden hamuru geniş bir kaba koyun.
  7. Üzerini tülbent ile bağlayıp arka odada veya hava güzelse balkonda beklemeye alın.
  8. Bundan sonraki aşamalarda yaklaşık 8-9 gün boyunca her gün günde iki kere tarhana hamurunuzu yumruklayarak içinde gazı alacaksınız
  9. ve gerekirse un ilave edeceksiniz.İlk günler biraz keskin kokan ve coşup fazlaca kabaran tarhananın
  10. ilerleyen günlerde kokusunu güzelleşecek ve kabarması azalacaktır. Ancak unutmayın hamurunuzun ne çok cıvık ne de çok katı olması gerekli.
  11. Ben tarhanayı 8. günde dökmeye başladım. Temiz çarşafın üzerine, temiz tülbenti yayıp biraz un serptim ki hamur tülbente yapışmasın.
  12. Avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartarak elimle biraz bastırdım. Gün içinde arka tarafını da çevirdim ki yere bakan kısmı nemli kalmasın.
  13. Ertesi gün parçaları küçüklemeye başlayabilirsiniz. Sabah 2. fotoğraftaki gibi olan tarhana öğleden sonra 3. fotoğraftaki gibi oldu.
  14. Ertesi gün bir miktar tarhana alıp rondoya koydum. Gayet rahat çekiliyordu ki zaten tarhananız çok kurursa da çekimi zor olur.
  15. Ancak yeteri kadar kurumazsa robotta tekrar hamur haline gelir, Bunu küçük denemelerle anlayabilirsiniz.
  16. Robottan geçirdiğim tarhanayı büyükçe bir tepsiye döküp arada karıştırarak yaklaşık yaklaşık 6-7 gün kuruttum.
  17. Bu kısım çok önemli çünkü iyice kurumayan tarhana küflenip bozulur.
  18. Süre sonunda temiz cam kavanozlara aldığınız tarhanayı kış aylarında afiyetle ve sağlıkla tüketmenizi dilerim.

Tarifin Web sitesi

Bu tarifin kendi web sitesini ziyaret ettiniz mi? Yemek Vakti - Evde Tarhana Yapımı

Hazırlama süresi:

90 dk

Pişirme süresi:

50 dk

Toplam süre:

140 dk

Besin Değerleri

  • Porsiyon boyutu:

    10 kişilik
  • Bir porsiyondaki kalori:

    305 kcal
  • Toplam kalori:

    3,048 kcal

Benzer Tarifler

  • Çocuklar Için Ayıcık Poğaça Tarifi

    Çocuklar Için Ayıcık Poğaça Tarifi

  • Çilekli Pasta Tarifi

    Çilekli Pasta Tarifi

  • Gökkuşağı Pasta Tarifi

    Gökkuşağı Pasta Tarifi

  • Fasulye Kuşu (Fasulye Kızartması) Tarifi

    Fasulye Kuşu (Fasulye Kızartması) Tarifi

Yorumlar

http://www.harikalarmutfagi.com.tr/tarif/fasulye-kusu-fasulye-kizartmasi-tarifi-4877

 

Yemek Vakti

Yemek Vakti

Yemek Vakti

  • 0.00 Puan
  • Yorum
    Yorum yok
Favorilerine Ekleyenler
  • Hatice Emir Yıldırım


Bu tarifin size önerdiği ürünler

Bu bloğun diğer tarifleri

  • Facebook
    0
  • Twitter
    0
  • Pinterest
    0
  • Google
    0
  • Instagram
    0