Kayısı Reçeli Tarifi

Kayısı Reçeli Tarifi

Kayısı reçeli yapmanın tam zamanı. Reçel tarifi ile birlikte dikkat edilmesi gereken püf noktalarını da yazdım. Kolay gelsin sizlere de.

Malzemeler:

  • 1 Kg Kayısı
  • Küçük bir kase kayısı çekirdeği
  • 1 Kg Şeker
  • ½ Limon suyu
  • 1 Çay kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:

  1. Kayısıları iyice yıkayın ve suyunu süzün.
  2. Çekirdeklerini çıkartın ve ortadan ikiye bölün.
  3. Büyük boy bir tencereye koyun.
  4. Üzerine şekeri dökün ve karıştırın.
  5. Bırakın bir gün beklesin.
  6. İyice suyunu salsın.
  7. Eğer vaktiniz yoksa suyu süzüldükten sonra da pişirebilirsiniz.
  8. Ertesi gün tahta bir kaşıkla karıştırın.
  9. Ve ocağın üzerine alın.
  10. Kaynamaya başladığı zaman altını biraz kısın.
  11. Bir çay kaşığı tereyağını içine ekleyin.
  12. Reçelinizin köpürmesin, önler.
  13. Çekirdeklerden küçük bir kase kadar kırıp, içini sıcak suda bekletin. Kabuklarını soyduktan sonra reçelin için kaynamaya başladığı zaman ilave edin. Hoş bir tat verir.
  14. Çok hızlı ateşte pişirmeyin. Ama çok yavaş ateşte de pişirmeyin.
  15. Orta karar bir ateşi tercih edin.
  16. Pişirme süresi kayısının su oranına göre değişebilir.
  17. Ortalama 30 ile 40 dakika arasında pişer.
  18. Ocaktan indirmeden beş dakika önce limon suyunu ekleyin.
  19. Sıcak sıcak kavanozlara doldurun.
  20. Ters çevirin. Bir gün beklesin.
  21. Ertesi gün raflarda yerini alabilir.
  22. Afiyet olsun.
  23. Not:
  24. Reçelinizin altını kapattığınızda kıvamından emin olamadığınız zaman bırakın soğusun. Kapağını kapatmayın. Buhar yapıp, reçeli sulandırmasın. Öyle karar verin kıvamına.
  25. Reçelin pişme süresi, meyvenin içerdiği su miktarı ile de ilgili. Bu süreye sizin kara vermeniz gerekiyor. Örneğin geçen yıl 4-5 kez çilek reçeli yaptım. Kaynamaya başladıktan sonra altını çok değil, birazcık kısarak, 45 dakika pişirdim. Her defasında mükemmel bir kıvam aldı. Ama bu yıl kayısı reçeli yaparken bir yandan da çilek reçeli yaptım.30 dakika pişmesi yeterli oldu. Reçel pişirirken yanından ayrılmayın. Çıkan kokusundan, renginden bile anlayabilirsiniz piştiğini. Bu nedenle kaç dakika pişirdiğimi yazmadım.
  26. Reçelinizin artık piştiğini düşündüğünüz zaman, bir çay tabağına bir kaşık koyun ve derin dondurucu bölümüne kaldırın. Soğuyana kadar beklesin. Çıkardığınızda kıvamı tam istediğiniz gibiyse limon ilavesi yapın, beş dakika kadar sonra da altını kapatın. Sıcak sıcak kavanozlara doldurun ve ters çevirin. Uzun süre dayanması için bu yöntem etkili olur.
  27. Ama hemen tüketecekseniz kavanoza koyup kaldırabilirsiniz.
  28. Reçeliniz eğer biraz sulu kıvamda ise, tepsiye dökün. Üzerine tülbent örtün, balkon da , arada karıştırarak kıvam alana kadar bekletin. Çok kolay bir yöntemdir. Hemen reçelinizin koyulaştığını göreceksiniz.
  29. Eğer reçelinizin kıvamından emin olamadıysanız, en iyi yöntem, altını kapattığınızda bırakın soğuyana kadar beklesin. Kapağını soğuduktan sonra kapatabilirsiniz. Bir gün beklesin. Ertesi gün baktığınızda kıvamı iyiyse, hemen tüketecekseniz soğuk kaldırın. Ama dayanmasını istiyorsanız kaynamaya başladığı zaman, kavanozlara doldurun ve ters çevirin, bir gün beklesin.
  30. Reçeliniz biraz sulu olmuşsa, yukarıda yazdığım gibi güneşte suyunu çektirebilirsiniz. Salça yaparken uyguladığımız bir yöntemdir bu aynı zamanda.
  31. Ama hemen kaldırmak istiyorum, zamanım yok diyorsanız, yüksek ısılı ateşte, kaynamaya başladığı zaman beş dakika kadar tutmanız yeterli olacaktır. Çay tabağına koyarak test etmeyi unutmayın, her defasında.
  32. En önemli noktayı yazmadan olmaz. Her defasında yeni kapak kullanmalıyız. Tüm kışlık hazırlıklar için geçerli bu. Deforme olmuş kapaklar hava alacağı için, reçel ve konserveleriniz bozulabilir.

Tarifin Web sitesi

Bu tarifin kendi web sitesini ziyaret ettiniz mi? Kendi Mutfağında şef - Kayısı Reçeli Tarifi

Hazırlama süresi:

20 dk

Pişirme süresi:

30 dk

Toplam süre:

50 dk

Besin Değerleri

  • Porsiyon boyutu:

    6 kişilik
  • Bir porsiyondaki kalori:

    0 kcal
  • Toplam kalori:

    0 kcal

Benzer Tarifler

  • Çocuklar Için Ayıcık Poğaça Tarifi

    Çocuklar Için Ayıcık Poğaça Tarifi

  • Çilekli Pasta Tarifi

    Çilekli Pasta Tarifi

  • Gökkuşağı Pasta Tarifi

    Gökkuşağı Pasta Tarifi

  • Fasulye Kuşu (Fasulye Kızartması) Tarifi

    Fasulye Kuşu (Fasulye Kızartması) Tarifi

Yorumlar

http://www.harikalarmutfagi.com.tr/tarif/fasulye-kusu-fasulye-kizartmasi-tarifi-4877

 

Kendi Mutfağında şef

Kendi Mutfağında şef

Yemek yapmak ve mutfak hayatımın her döneminde ayrı bir yere sahip oldu. İş hayatından sonra ,mutfakla daha çok ilgilenecek zamana sahibim ve kendimi yemeklerden,mutfaktan alamıyorum. Ve kendi yaptığım ,denediğim tariflerimi sizinle paylaşmak isti

  • 0.00 Puan
  • Yorum
    Yorum yok
Favorilerine Ekleyenler
  • Şenay Firtina


Bu tarifin size önerdiği ürünler

Bu bloğun diğer tarifleri

  • Facebook
    0
  • Twitter
    0
  • Pinterest
    0
  • Google
    0
  • Instagram
    0